Egyszerűsített foglalkoztatott

Dátum: 2016. 04. 04.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

A magánszemélyek szja-bevallási határidejének közeledtével foglalkozzunk egy kicsit megint azzal a kérdéssel, hogy hogyan kell a mentesítő szabályt számítani, ha minimálbéres, és garantált bérminimumos időszaka is volt 2015. évben.

Az adó alól mentesített összeg


22.jpgAz egyszerűsített foglalkoztatás szabályaiból a bevallás kitöltésekor előkerül az a rendelkezés, mely szerint a napibérként (4830 Ft) meghatározott összeg felett kell csak adót fizetni. A szabályozás külön kiemeli, hogy ha olyan munkát végzett a magánszemély, ami garantált bérminimum kategóriájába esik, akkor a garantált bérminimum napibérként (5620 Ft) meghatározott összegét kell figyelembe venni.

A kérdés az, hogy ha az adott évben a magánszemély garantált és nem garantált bérminimumos munkakörben is volt foglalkoztatva, akkor két időszakot össze lehet-e számítani vagy sem. Bár volt ezügyben tavaly is tájékoztató a hivatal részéről, nem lepődünk meg, ha ez egy év távlatából megváltozik…

Példa


Nézzük meg példán keresztül, miről is van szó.
A magánszemély 20 napot volt foglalkoztatva olyan munkakörben, ahol a normál bér jár, és ezért a munkáért kapott összesen 100 000 forintot. Emellett 8 napot volt foglalkoztatva olyan munkakörben, ahol garantált bérminimum 87%-a járna neki. Ezekre a napokra 40 000 forintot kapott.

A 20 napos időszak kerete 96 600 Ft (20 nap × 4830 Ft/nap), a 8 napos időszak kerete 44 960 Ft (8 nap × 5620 Ft/nap). Ha külön kezelem a két keretet, akkor 3400 Ft adóalapja keletkezne, ha pedig együtt, akkor nem lenne adókötelezettség.Az utóbbi azt jelentené, hogy mind a két keretet és mind a két keresett jövedelmet össze kell számítani, és most ez a helyes gyakorlat. Tehát az összes adómentes keretem 141 560 forint, és ez alatt vagyok a ténylegesen megkeresett 140 000 forinttal, így nulla forint az adóköteles rész. Külön kiemelném, hogy a NAV álláspontja változott, amellett, hogy a jogszabályi rendelkezés nem módosult. A 2014. év elszámolásakor (akkor kellett először alkalmazni a szabályt) a két kerettel még külön-külön kellett számolni, tehát a példabeli esetben 3400 forint után lett volna adókötelezettség.

A kulcs a bejelentés


Javasolt még, hogy ha a magánszemélynek sok helyről van egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme, és az ellátott munkája alapján van benne garantált bérminimumos időszak is, akkor érdemes tájékozódni, hogy az egyes munkáltatók hogyan jelentették le a magánszemélyt.
Ugyanis a 08-ason erre külön kód van megadva, és ha a munkáltató ezt figyelmen kívül hagyja, akkor az adóhatóság a saját nyilvántartása alapján megállapíthatja, hogy volna adóalap az egyszerűsített foglalkoztatásból. Bár komoly kockázata azért nincs a dolognak, hiszen minimális különbözet (néhány ezer forintos adókötelezettség) jöhetne csak ki, de járhat kellemetlenséggel.

Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!