Eladott tárgyi eszköz

Dátum: 2019. 05. 27.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

A tárgyieszköz-eladás a számvitelben egyéb bevétel és ráfordítás. A probléma a taóban jöhet, ha az eszköz korábban fejlesztési tartalékból vásárolt eszköz. Nézzük az eseményeket sorban.

Fejlesztési tartalék képzése


Könyvelési tétele:

T 413. Eredménytartalék – K 414. Fejlesztési tartalék
Az adózás előtti eredményre nincs hatása, viszont az adóalapban csökkenthető tételként lehet figyelembe venni az 50%-os korlátot is figyelembe véve.

22.jpg

Tárgyi eszköz beszerzése, értékcsökkenése


Az eszközbeszerzés könyvelése semmiben nem tér el az iskolában megszokott rendtől. Beruházásként könyveljük, aktiváljuk, és elkezdjük elszámolni az értékcsökkenést.
Ezzel egy időben feloldhatjuk a képzett fejlesztési tartalékot: T 414. Fejlesztési tartalék – K 413. Eredménytartalék

Ennek az eseménynek nincs hatása a társasági adóra, hiszen:
  •  a beszerzés és a fejlesztési tartalék feloldása kizárólag az 1-4. számlaosztályokat érinti;
  •  az értékcsökkenés csökkenti az adózás előtti eredményt, de azzal adóalapot kell emelni, és a taóban a fejlesztési tartalék miatt nem lehet csökkenteni. (100%-os fejlesztési tartalék esetében).Tárgyi eszköz értékesítése


Itt kezdődhetnek az izgalmak. Természetesen az értékesítés pillanatáig ki kell számolni az időarányos terv szerinti értékcsökkenést. Ekkor alakul ki az értékesítéskori nyilvántartási érték.

Ekkor jön az értékesítés könyvelése:

T 86. Egyéb ráfordítás – K 1. Tárgyi eszközök bruttó értéke
T 1. Tárgyi eszközök écs. – K 86. Egyéb ráfordítás
T 38. Pénzeszközök – 96. Egyéb bevételek

Jól látjuk, hogy ennek már van hatása az adózás előtti eredményre. Ráfordításként elszámoltuk a könyv szerinti értéket, míg bevételként az eladási árat, így ezzel az ügylet számvitelileg nyereséget vagy veszteséget eredményez.

Az értékesített tárgyi eszközök kapcsán minden esetben meg kell emelni a társasági adó alapját a ráfordításként elszámolt számviteli könyv szerinti értékkel, függetlenül attól, hogy fejlesztési tartalékos eszközről van szó vagy nem.

A különbség itt jön. Az adózás előtti eredmény terhére csak a tao szerinti nyilvántartási érték számolható el, ami egy fejlesztési tartalék terhére vásárolt eszköz esetében már a kezdetben is nulla.

Abban az esetben, ha az eszköz beszerzésekor a fejlesztési tartalék kerete kisebb, mint az eszköz bekerülési értéke, akkor a fejlesztési tartalék feletti részig lehet adóalapot csökkenteni, de a végén már itt is elfogy a lehetőség. Például egy 10 milliós eszköz beszerzésére 5 millió fejlesztési tartalékot oldunk fel, akkor a használati idő feléig lehet a tao szerinti écs-csel adóalapot csökkenteni, a használati idő másik felében viszont egyáltalán nem.
Ha az értékesítés közben jön, akkor már csak az a kérdés, hogy van-e még tao szerint csökkentési lehetőség vagy nincs.

Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!