Garázs bérbeadása

Dátum: 2020. 12. 11.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

A tárgyi adómentes ingatlan-bérbeadásról készült számláról nem kell adatot szolgáltatni. Ez alól az egyik kivétel a garázs bérbeadása. Na és mi van akkor, ha a lakással együtt van építve a garázs, vagy ha a garázst üzletnek vagy tárolónak használják?

Garázs mint ingatlan


A garázs bérbeadásának áfabeli megítélése is tartogat érdekességeket. A garázs bérbeadása önmagában egy áfaköteles szolgáltatás lenne, ezért van az, hogy adószámot kell kiváltani és számlát kell adni róla, a számláról pedig adatot kell szolgáltatni. Az más kérdés, hogy az adószám kiváltását követően alanyi adómentességet érdemes választani. Ebből a szabályból következik az is, hogy garázs bejelentés nélküli bérbeadása nagyobb kockázatot rejt magában. Lakás bérbeadása esetén csak akkor van bejelentési kötelezettség, ha egyébként más tevékenységre adószáma van a magánszemélynek, de számlaadási kötelezettség még ebben az esetben sincs, sőt még számlaadás esetén sincs adatszolgáltatási kötelezettség.
melygarazs_nagy.jpg

Mi a helyzet a parkolóhelyekkel?


A garázs bérbeadásához hasonlóan kell elbírálni a parkolóhely bérbeadását is, azaz, ha kimondottan jármű parkolása céljából alakítanak ki egy fedetlen ingatlanrészt, akkor annak bérbeadása is főszabály szerint áfaköteles, értelemszerűen az alanyi adómentesség választásának a lehetősége itt is fennáll.

A következő táblázatban megvizsgáljuk a garázs, a parkolóhely bérbeadásának főbb áfabeli vonatkozásait:  Garázsnak, parkolóhelynek kialakított ingatlan(részt) úgy ad bérbe, hogy a bérlő ott járművet tart Garázsnak, parkolóhelynek kialakított ingatlan(rész)t úgy ad bérbe, hogy a bérlő ott nem járművet tart Nem garázsnak, nem parkolóhelynek kialakított ingatlan(rész)t úgy ad bérbe, hogy a bérlő ott járművet tart
A jármű tárolására szolgáló ingatlanrészt önállóan adja bérbe  Főszabály szerint áfás ügylet, adószámot kell rá kiváltani, mindig számlaadás kíséri, alanyi adómentesség választható Főszabály szerint áfás ügylet, adószámot kell rá kiváltani, mindig számlaadás kíséri, alanyi adómentesség választható Tárgyi adómentes ügylet, adószámot nem kötelező kiváltani rá, nincs számlaadási kötelezettség
A jármű tárolására szolgáló ingatlanrészt lakással együtt adja bérbe
Tárgyi adómentes ügylet, adószámot nem kötelező kiváltani rá, nincs számlaadási kötelezettség

A táblázatot érdemes némi magyarázattal kiegészíteni. A garázs, a parkolóhely céljára kialakított ingatlan(rész) kiadása abban az esetben is főszabály szerint áfaköteles, ha a kérdéses ingatlant nem jármű tárolására használják, azaz nem a tényleges használat az irányadó, hanem a rendeltetés. Ha pedig egy raktárnak kialakított ingatlant jármű tárolására használnak, akkor az a bérbeadás tárgyi adómentes.

A társasházak belső udvarában kijelölt, nem aszfaltozott terület minősítése nem egyszerű feladat. Ha az adott terület pontos kijelölése nem történik meg, tulajdonképpen a lakók maguk egyeznek meg arról, hogy a gépjárművek hol parkolhatnak, akkor igazából nem beszélhetünk jármű parkolására kialakított ingatlanról. A társasház előtt, közút mellett kialakított, kijelölt parkolóhely már kimondottan jármű elhelyezésére szolgáló ingatlan, azaz ennek bérbeadása főszabály szerint adóköteles.

A gyakorlatban a garázsok (ideértve a teremgarázsban kijelölt helyet is), a parkolóhelyek bérbeadása lakással, műhellyel vagy üzlethelyiséggel együtt, vagy családi ház részeként történik meg. Ha a garázs, a parkoló bérbeadása járulékos szolgáltatásként jelenik meg – 99%-ban így van a gyakorlatban –, akkor a teljes ingatlan bérbeadása főszabály szerint tárgyi adómentes szolgáltatás, azaz nem kötelező az adószámot kiváltani, számlát kiállítani róla.


Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!