Kinek, mikor, mit

Dátum: 2013. 03. 28.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

Minden év elején sok kérdés érkezik, hogy kinek, mikor és milyen bevallást kell benyújtani. Tegyünk egy kísérletet ennek összefoglalására!

 

A tavalyi év elején sok cikk szólt arról, hogy a bevallásokat havonta akkor is le kell adni, ha nincs benne adókötelezettség. És ezek a bevallások NY-es nyilatkozattal nem is pótolhatók.
Sokan csak az év közepén szembesültek ezzel az „újdonsággal”, de még mindig érkezik olyan kérdés, hogy pl. kell-e adni egy cégnek 08-as bevallást.

Megpróbáltam táblázatba foglalni a beadandó bevallásokat.


Érdemi bevallásnak azt neveztem, amikor azt a nemleges adattartalma ellenére is havonta le kell adni. Ennek oka jellemzően Kinek, mikor, mit?az, hogy bár jövedelmet nem vesz fel az illető, de a jogviszonyt jelenteni kell.
Gyakorlatilag a cégeknél – ahol muszáj, hogy legyen legalább egy vezető tisztségviselő – a havi 08-as bevallás elkerülhetetlen. Ha főállású, akkor még járulék is van, ha nyugdíjas, akkor pedig az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell bevallani. De ha máshol biztosított társas vállalkozóról van szó, akkor is havonta érdemi bevallást kell adni a jogviszonyról.

Összeállításomban csak azokkal a bevallásokkal foglalkoztam, melyek valamilyen jogviszonyban történt foglalkoztatás miatt merülhetnek fel. Az 58-as az egyéni vállalkozók saját járulékára vonatkozik, a 08-as pedig az alkalmazottak utáni és egyéb jogviszonyban keletkezett adó- és járulékterhek. A 01-es bevallás zömében nem tartalmaz adatot, de ha van pl. rehabilitációs hozzájárulási kötelezettséged, akkor abban is szerepelhet érdemi információ.


A 01-es bevallásra egyébként sokszor megoldás, hogy év elején egy NY-es nyilatkozattal el kell „intézni”, és ha év közben mégis lesz valami bevallani való – pl. cégautóadó –, akkor azt a határidőig ugyanúgy kell megcsinálni.

 

Beadandó bevallások
Megjegyzés

A végén szeretném megjegyezni, hogy az egyes telefonos tájékoztatások és különböző regionális adóhatósági vélemények is eltérhetnek egymástól, így az általam összefoglalt táblázat a legvalószínűbb bevallási feladatokat tartalmazza.

Egy bevallás beadásának, illetve be nem adásának másrészről lehet olyan következménye is, hogy ha valamilyen ok miatt azt tényleg módosítani szükséges, akkor nem mindegy, hogy önellenőrzést adsz be vagy elmulasztott bevallást pótolsz.
Így a nullásan leadandó bevallások bár több adminisztrációval járnak, gondolj arra, hogy később még jól is jöhet.

És ne feledkezz el az art. 172. §-ában található bírságtételekről sem. Egy be nem adott bevallás 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!