Mikor kezdődik meg az ellenőrzés? Avagy az önellenőrzési tilalom kezdete

Dátum: 2014. 01. 14.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

Korábbi számunkban már írtam arról, hogy milyen események nem önellenőrizhetők. Most egész más módon kerül be a képbe az önellenőrzés tilalma. Ha megkezdődik az adóellenőrzés, akkor már az aznap leadott önellenőrzéseket sem fogja az adóellenőr figyelembe venni. De mikor kezdődik az ellenőrzés?

Miről szól a megbízólevél?


12-13.jpgMielőtt tisztáznánk a megbízólevél átvételének dátumát (mert ugye ez lesz a kulcsa az önellenőrzési tilalomnak), először tisztázzuk, hogy egyáltalán miről is szól a megbízólevél. Mert egyáltalán nem biztos, hogy adóellenőrzésről van szó. Sőt!

Sokszor indul például egy áfavizsgálat egyes adókötelezettségek ellenőrzésével. Ennek oka, hogy az egyes adókötelezettségek vizsgálata egy olyan ellenőrzési típus, amely az iratok meglétét ellenőrzi, de rendelkezésre áll a hatóságnál az iratanyag a folytatáshoz is. Amikor bemutatjuk a dokumentációt, az ellenőrzés önmagában adóhiányt nem állapíthat meg, de ezzel hozzájutnak az áfaellenőrzéshez szükséges dokumentumokhoz és a vizsgálat lezárását követően egyből ki is adhatják az áfavizsgálat megbízólevelétAmikor az egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről szóló megbízólevelet vesszük át, akkor tehát még nem áll be az önellenőrzési tilalom. Amikor az átfordul áfavizsgálatba, akkor igen.

Amíg tehát nincs olyan megbízólevél, ami nevesítetten egy vagy több adónemet, vagy átfogó jelleggel az összest tartalmazza, addig önrevíziónak helye van.

Az ellenőrzés kezdete: a megbízólevél kézbesítése


Az adóhatóság adózók által leginkább ismert arca a hatósági ellenőrzés.
Az adóellenőrzés egyik nagyon fontos következménye, hogy az ellenőrzéssel érintett időszak, illetve adónem nem önellenőrizhető. De pontosan mikortól is? Az ellenőrzés megkezdése napjától, azaz azt megelőző nap 24 óráig beadható az önrevízió, utána nem. Egy délután átvett megbízólevél már a délelőtt beadott önrevíziókat is szabálytalanná teszi.

Adódik a kérdés, és mely naptól kezdődik az ellenőrzés? A jogszabály e tekintetben egyértelmű: „Az ellenőrzés az erről szóló megbízólevél kézbesítésével, egy példányának átadásával vagy az általános megbízólevél bemutatásával kezdődik.”

Nem olyan régi szabályról beszélünk, ezelőtt volt az, hogy az ellenőrzésről szóló értesítéshez fűződött hasonló joghatás. 2013. évtől az ellenőrzés a megbízólevél átvételéhez kapcsolódik. Az értesítéssel még semmi nem történik, függetlenül attól, hogy az értesítés papíron, elektronikusan vagy telefonon érkezik.
A kulcsa az egész intézménynek a megbízólevél átvétele. Ez viszont többféleképpen megvalósulhat.

Személyes átvétel

Az átvétel megtörténhet az adózó székhelyén vagy az adóhatóság irodájában, az átvétel dátuma alapján itt egyértelmű a helyzet. Ezen a napon megkezdődött az ellenőrzés.

Postai átvétel
Az adóhatóság mindig tértivevénnyel küldi ki a megbízóleveleket, ebből fogja látni, hogy mikor vette át adózó. Ha nem veszi át, akkor az adózás rendje rafinált szabályokkal kijelöl egy mesterséges időpontot, és átvettnek tekinti a megbízólevelet. Ha nem vesszük át a levelet, de beáll a kézbesítési vélelem, akkor is megkezdődik az ellenőrzés, az önellenőrzéshez kapcsolódó tilalommal együtt.
Szerencsére mostanában egy elektronikus üzenet is érkezik a kézbesítési vélelem beálltáról, így a nem szándékosan át nem vett leveleknél még utána lehet menni, hogy mi is volt a levélben.

Általános megbízólevél

Ilyet állítanak ki, amikor nyugtaellenőrzésekről van szó. Az ellenőrzés ebben az esetben is pontosan meghatározható időpontban kezdődik.

Elektronikus megbízólevél
A 2013-as adócsomag részeként olvashattunk erről az új lehetőségről. Ilyet azonban még nem kapunk az év első felében, mert csak 2014 nyarán indul ez a technológia. Annyit kell róla tudni, hogy ha adózó vagy meghatalmazottja kinyitja a levelet (rákattint), akkor egy visszajelzés megy a NAV-nak, és ezzel a nappal a megbízólevél átvettnek tekinthető. Ha akarva vagy akaratlanul nem nyitja meg a levelet, akkor erre is van szabály: a második elektronikus értesítést követő ötödik napon beáll a kézbesítési vélelem. Azaz idővel ezt a levelet is átvettnek kell tekinteni.
Itt még arra érdemes felkészülni, hogy ha egy adott céghez több személy is meghatalmazottként be van jelentve, akkor mindenkinek megérkezik az elektronikus értesítés, de bárki is rákattint, a visszajelzés megérkezik a NAV-hoz.

Telefonon keresztül

Még mindig sokszor érkezik kérdésként, hogy ha telefonon értesítenek az ellenőrzésről, akkor megkezdődik-e az ellenőrzés, azaz beáll-e az önellenőrzési tilalom. Állítólag az ellenőrök erről tájékoztatják őket telefonon. Én ezt nem tudom megerősíteni, mert ilyennel nem találkoztam, és szerintem teljesen egyértelmű: telefonon keresztül megbízólevelet nem lehet átadni, ezért ez az út nem létezik.

Idézzük fel a 2011-ben országosan kirobbant botrányt ebben az ügyben. Egy adószakértő cikkére a NAV hivatalosan válaszolt, melyben egyértelműen leírták:
„Az adóhatóságnak az ellenőrzéssel kapcsolatos telefoni értesítése nem eredményez önellenőrzési tilalmat, tekintve, hogy nem valósul meg az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítése.”
Ha tehát ilyen tájékoztatást kapunk telefonon, nyugodtan szálljunk vele vitába.

Amit tilos, ha megkezdődik az ellenőrzés


Tudni kell azt is, hogy az ellenőrzés megkezdésével nemcsak az önrevíziós tilalom áll be, hanem korábban be nem adott bevallás pótlására sincs lehetőség.
Mindig gondoljuk hát meg, hogy mikor adjuk be az önellenőrzéseket.
Hallottam már olyan kialakított gyakorlatról, hogy az önellenőrzést beadni csak a munkaidő végén lehet. Ekkor már nem érkezik postás és nem vesz át senki elektronikus értesítést.

Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!