Szja-bevallások rendje

Dátum: 2019. 01. 17.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

Már a 2018-as évben is jól működött a bevallási tervezetek felhasználása, de a tapasztalatokat érdemes rendszerezni, hogy az idén még több esetben legyen az számunkra tényleg valódi előny. Természetesen sorra vesszük a megváltozott szabályokat is.

Január 31.


Már tavaly megszűnt a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy a munkáltató már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthette el a munkavállalók adóelszámolását. Így nincs már nyilatkozat, van viszont igazolás.

16-17_.jpgA munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2019. január 31-ig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.

Az egyértelmű, hogy a kilépett dolgozóknak nem adunk újra igazolást, de azok a dolgozók, akik év közben léptek be hozzánk, náluk lehet kavarodás.
Ha hozott az előző munkahelyéről papírokat, akkor ezt kötelesek vagyunk feltüntetni, és összesített adatokat közölni az M30-as adatlapon. Természetesen jelezzük, hogy korábbi munkáltatótól származó jövedelmet is tartalmaz.

A bevallás elkészítésekor azonban járjunk kellő körültekintéssel ebben az esetben. Nem tudjuk, hogy a dolgozó előttünk a 2018-as évben hány helyen dolgozott, és minden munkahelyén göngyölítik-e a jövedelmét.
Ennek ellenőrzésére remek lehetőség az adóbevallási tervezet, mert ott tételesen felsorolja az adatszolgáltató kifizetők nevét, így ellenőrizhetjük, hogy hány helyről is szerzett jövedelmet a dolgozó.

És fontos az is, hogy míg az M30-as igazoláson halmozott jövedelem- és adóelőleg-adatok szerepelhetnek, a járulékigazoláson kizárólag az adott munkáltatótól származó jövedelem és járulék szerepel.

Február 15.


Az adókedvezményekhez igazolásokra lesz szükség.
A személyi kedvezményhez nem kell minden évben igazolást kérni, ha az igazolásra eredetileg azt írták, hogy az állapot végleges.

A nyugdíj- és egészségpénztári kedvezmények kapcsán viszont szükség van a pénztár által küldött adóigazolásra, amely az összes szükséges információt tartalmazza.
Az adóigazolás a tárgyévet követő év február 15-ig kerül kiküldésre. Ez a korábbi években sok gondot jelentett az egyéni vállalkozóknál, de szerencsére megoldódni látszik.

Február 25.


Ez a határidő volt eddig az egyéni vállalkozók legfontosabb határideje.
Viszont az adóhatóság 2019-től az egyéni vállalkozók számára is elkészíti a bevallási tervezetet, ezért a bevallási határidő is május 20-ra tolódik ki.


Viszont ne felejtsük, hogy a katás egyéni vállalkozók nemcsak szja-, hanem katabevallásra is kötelezettek, aminek a határideje nem változott. A 18KATA nyomtatványt idén is február 25-ig kell beadni.

Március 15.


Az adóbevallási tervezetek elvileg március 15-ig elkészülnek. Akinek van ügyfélkapuja, ott megnézheti, vagy a papíralapú adóbevallási tervezetet személyesen eljárva vagy törvényes képviselő, illetve meghatalmazott útján a NAV ügyfélszolgálatain is át lehet venni.

Ennél persze lényegesen egyszerűbb és praktikusabb az ügyfélkapu, így akinek nincs, meggondolandó, hogy ne a NAV-hoz menjen a bevallási tervezetért, hanem egy kormányablakba ügyfélkapus hozzáférést intézni.
A bevallási tervezet ugyanis mindenkinek elkészül, így aki később nyit ügyfélkaput, annak is megtekinthető lesz elektronikusan.

Március 19.


Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, és nem is akar nyitni, akkor neki március 19-ig van lehetősége kérni azt, hogy adóbevallási tervezetét postán küldjék ki. Az erre irányuló kérés történhet egy nyomtatvány kitöltésével vagy az adóazonosító jelet és születési dátumot megadva, SMS-ben.
Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn.
Az SMS-szám: 06-30/344-4304.

Az adóbevallási tervezet igénylése történhet továbbá az 1819-es telefonszámon vagy szermélyesen az ügyfélszolgálaton.


Április 30.


Annak, aki az előbbi határidőig kérte, hogy bevallási tervezetét postán küldjék ki, legkésőbb április 30-ig meg is kell kapnia.

Ez a határidő azonban még egy körnek fontos. A külföldi illetőségű magánszemélyek április 30-ig nyilatkozhatnak arról, hogy őket a külföldi illetőségükre tekintettel a jövedelemszerzés adóévében Magyarországon adókötelezettség nem terhelte.
Így el lehet kerülni azt, hogy a Magyarországon szerzett jövedelmükre az adóhatóság a tervezetben automatikusan kiveti a 15%-os adót.

Május 20.


És itt a legfontosabb határidő.

Az adózók körét 3 csoportra bontanám:
  • egyéni vállalkozók,
  • őstermelők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek,
  • többiek, azaz az előző kategóriába nem tartozó magánszemélyek.

Kezdjük a végéről. A magánszemélyek bevallási tervezetének már kétéves múltja van. Legfontosabb tudnivalójuk, hogy a NAV a kifizetők által adott 08-as bevallásokból készíti a tervezetet, és ha arra semmilyen reakció nem érkezik, akkor az május 20-án bevallásba fordul át.
Mindenképpen érdemes a bevallási tervezetet ellenőrizni, de elég nagy valószínűséggel teendőnk is lesz vele, ha:
  • családi kedvezményt vagy egyéb adókedvezményt szeretnénk érvényesíteni,
  • ingatlant adtunk el,
  • bérbeadásból származó jövedelmünk is van,
  • értékpapírügyletek eredménye miatt keletkezik adókötelezettség.

Ezeken kívül még más hibák is előjöhetnek, így azt tanácsolom, hogy a bevallási tervezet mindig legyen a bevallási kötelezettség teljesítésének egy kiindulópontja.

Az őstermelők és áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek egy évvel később csatlakoztak a rendszerhez, tehát mára már nekik is van tapasztalatuk. Számukra a legfontosabb tudnivaló, hogy a bevallási tervezetük nem fordul át bevallásba, így nekik azzal mindenképpen teendőjük van. Az őstermelők bevallási tervezete elég nagy számban nem is helyes, így azt ki kell javítani, mielőtt beküldjük.

Az e-szja felületén lehetőség van a bevallási tervezetet xml állományba kimenteni, és a már megszokott ányk-s programba átmásolni. És már ott is vagyunk, mintha önadózói bevallást készítenénk.

A harmadik csoport az egyéni vállalkozók, akik viszont egy harmadik ütemben, azaz most csatlakoztak a rendszerhez.
Ennek következtében az ő bevallásuk határideje is május 20., de náluk is igaz, hogy hiába van tervezet, az csak egy kiindulópont. Kiegészíteni, javítani kell, és utána gondoskodni kell a beküldésről. Ha ezt nem tesszük meg, nem lesz érvényes bevallásunk.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is május 20-ig lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni.

Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!