Bornapokon pohár betéti díjának kezelése

Dátum: 2015. 10. 06.

Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

koccintas_jo_kep.jpgA különféle fesztiválok elmaradhatatlan „kellékei” a bort, illetve pálinkát előállító vállalkozások standjai. A bort, a pálinkát üvegpohárból inni jobb, ezért már a kezdetektől fogva azt a megoldást alkalmazzák a standok, hogy betétdíj fejében lehet pohárban is kérni az italt. Sőt általában több stand fog össze, azaz bárhol lehet kérni és visszaváltani is poharat. Mindehhez a hétköznapinak mondható ügylethez egy szögletes áfatörvényt kell hozzáigazítanunk.

Áfaköteles-e?


A cél az lenne, hogy a visszavett poharakra tekintettel ne kelljen az áfát megfizetni, illetve a bizonylatolás is követhető legyen.
A pohárért fizetett betétdíjat termékértékesítésként kell értékelni az áfa szempontjából, tehát a betétdíjról minimum kézi nyugtát kell kiállítani (pénztárgépes nyugta is megfelelő lehet). A pohár visszavitelekor az áfatörvény megengedi, hogy a betétdíj nettó összegével az adóalap csökkenthető legyen, tehát az áfafizetés egy adott pohár tekintetében „kinullázható”.

Milyen bizonylatot kell kiállítani a visszavételezésnél?

 

Mivel a betétdíj fizetője jellemzően nem adóalany, ezért nem kellett eredendően számlát kiállítani. Eredeti számla hiányában módosító számla kiállítása nélkül is lehet az adóalapot csökkenteni. Tehát az áfatörvény szerinti bizonylatot nem kell kiállítani, de más egyéb bizonylatot (például visszavételt igazoló pénztárbizonylatot) már igen. Ezen bizonylatok alapján lehet ugyanis csak az áfaanalitikát elkészíteni.

 

Több stand, egy pohár


További kérdéseket vet fel, ha a standok összefognak és mindenhol lehet bérelni és visszavinni is poharat. Ez már problémás, hiszen elvileg csak az az áfaalap lenne csökkenthető, ami mögött az adott vállalkozó szolgáltatásnyújtása áll. Ha már egy másik vállalkozó által „nyugtázott” poharat hoznak vissza, azt ugyan visszatéríthetem, de nem csökkenthetem vele az áfaalapot (egyik vállalkozásét sem). Akkor nincs megoldás?

 A megoldást részben a valóság adja, hiszen egyforma, egyedileg nem azonosítható poharakról beszélünk, tehát a visszavitelnél meg sem állapítható, hogy kitől „bérelte” a magánszemély, tehát igazából ez a probléma nem probléma. Az a rész marad nyitva, ha több betétdíjat fizet ki a vállalkozó, mint amit beszed. Elvileg ennek a különbözetnek az áfatartalma nem állítható be a bevallásba negatívumként.

Töltsd le

Ingyenes bemutató számunkat

Lapozz bele az eddig megjelent írásokba!

Korábban megjelent cikkekből most egy ízelítő pdf-et állítottunk össze, és elneveztük Irányadó próbaszámnak. A kiadványt akkor is érdemes letöltened, ha már Irányadó előfizető vagy, hiszen a lap ebben a formában ezidáig még nem jelent meg.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!